Linux Mint İşletim Sistemi

  Bu makalede yine bir Linux dağıtımı olan Linux Mint'i işleyeceğiz. Mint ile Ubuntu arasında mı kaldınız? o zaman bu yazı tam size göre....Linux dağıtımlarından en fazla kişiselleştirilebilir olan işletim sistemi Mint'de Ubuntu gibi açık kaynak kodlu ve özgür bir işletim sistemidir. 

  Linux Mint'de tıpkı Ubuntu gibi "/" dizinine bağlı olduğu için bilgisayarda tam erişim hakkına sahip olursunuz. İstediğinizi yapabilirsiniz. Fazla sıkmadan arayüze geçelim. Mint'de Ubuntu gibi KDE,Mate,XFCE gibi masaüstü ortamlarına sahiptir. Şimdi gelin bunları teker teker görelim ve siz kendinize uygun olan Mint'i kullanın...

Linux Mint KDE Masaüstü Ortamı:

mint-kde

  KDE arayüzü çok kullanışlıdır. Orta halli sistemler için idealdir. Hızlı ve akıcıdır.


Linux Mint GNOME Masaüstü Ortamı:


mint-gnome

  Gnome arayüzü de KDE gibidir, ancak ondan çok az daha performanslıdır. Yani daha düşük sistemler için, gnome daha idealdir.


Linux Mint XFCE Masaüstü Ortamı:


mint-xfce

  Xfce arayüzü, diğer arayüzlere göre çok daha akıcıdır. Zayıf sistemler için tasarlanmıştır. Eğer bilgisayarınız zayıf ise tam size göre bir ortam.

 
Linux Mint LXDE Masaüstü Ortamı:

mint-lxde




  Tabiri caizzse bilgisayarınız "çöp" olsa bile bu arayüzde asla sıkıntı çekmezssiniz. XFCE'den bile daha düşük sistem gerektiren bir masaüstü ortamıdır. Bunu kullanmanıza gerek yok, günümüz bilgisayarları rahatlıkla Mate ve diğerlerini kaldırır.


Linux Mint Mate Masaüstü Ortamı:

mint-mate

  Orta halli sistemler için özelleştirebilir ve en akıcı masaüstü ortamı ne diye soracak olursanız, Mate derim. Benimde kullanmış olduğum, Cinnamon'un orta halli sistemlere uygun versiyonu diyebiliriz.


Linux Mint Cinnamon Masaüstü Ortamı:

mint-cinnamon

 Orta halden azcık daha üstün, ortalama 2GB RAM'lı  (önerilen 4GB)  sistemler için tam bir harika olan, simgelerden, sekme butonlarına kadar A'dan Z'ye istediğiniz kadar özelleştirebileceğiniz, bence Mint'in en iyi masaüstü ortamı olan Cinnamon tam bir şaheser...

Artıları:
Çok kullanışlı.
Özelleştirilebilir.
Şık bir görünümü ve hızlı bir arayüzü var.
Geniş bir türkçe kaynağı var.

Eksileri: 
Çok fazla seçenek olması bazen kafa karıştırabiliyor.

 Mint indirmek isterseniz size tavsiyem 18.1 sürümünü indirmenizdir. Her zaman en son çıkan sürümden bir öncekini indirmenizi öneririm. Çünkü yeni çıkan sürümde sorunlar olabiliyor. Bu linkten kendinize uygun sürümü ve bit'i seçebilirsiniz:LinuxMintAllVersion 

Eğer daha fazla kaynak isterseniz :LinuxMintTRForum 
Türkçe kullanım klavuzu:Kullanma Klavuzu 




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya