Depresyon Nedir?
Major depresif bozukluk olarak da bilinen depresyon sürekli bir üzüntü, ilgisizlik ve duygu kaybı içeren bir duygudurum bozukluğudur. Genelde bir sebepten ötürü meydana gelir, sevilen bir yakının kaybı, sevdiği kişiden ayrılmak, işinden ayrılmak gibi daha çeşitli olaylar sonucunda kişi depresyona girebilir. Doktorlar bu sürekli keder durumunu depresyonun bir parçası olarak görmektedirler.
Belirtirleri en az 2 hafta sürer, peki depresyon ne kadar sürer? Bu kişiden kişiye değişmekle beraber çevresel faktörlerin önemiyle birlikte bazen haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir ? ( Major Depresif Bozukluk Belirtirleri)
- Sürekli üzüntü, boşluk hissi, nedensiz gelen ağlama isteği ve umutsuzluk
- Ani yükselmeler, önemsiz şeylerde bile öfke patlamaları ve hayal kırıklığı
- Fiziksel aktivitelere karşı ilgi kaybı
- Uyku problemi, uykusuzluk yada çok fazla uyuma isteği
- Halsizlik, yorgunluk ve enerji eksikliği. En ufak işler bile yüksek efor alır.
- İştahsızlık ve kilo kaybı ya da çok yeme isteği ve kilo alımı
- Kaygı, ajitasyon veya huzursuzluk
- Düşünme, konuşma ve beden dili kullanımında yavaşlık
- Kendinden iğrenme hissi, değersizlik ve geçmişten pişmanlık
- Düşünme, karar verme ve bir şeyleri hatırlama konusunda zayıflık
- Sık sık ölümü düşünmek, intihar etmeyi düşünmek
- Sırt ağrısı, baş ağrısı veya boyun ağrısı gibi açıklanamayan nereden geldiği belirsiz problemler
Depresyonun genel belirtileri yukarıdaki gibi olup, okul ve iş hayatındaki ilişkilerimizi etkilerler. Dışarıdan bakan bir insan size "Neyin var?" sorusunu yöneltecektir. Major depresif bozukluk yaşayan çoğu insan üzgündür fakat neden üzüldüklerini kendileri de bilmez.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli ?
Hemen doktora başvurmak gereksiz olabilir. Depresyonda kişi eğer sizseniz, çevrenizdeki kişilere yaşadığınız şeyleri anlatmak ve içinizi dökmek size kendinizi iyi hissettirecektir. Eğer süreç uzamaya devam ederse fazla uzatmadan profesyonel yardım alabilirsiniz. Psikologlar sizlere yardımcı olacaktır.
Depresyonun Risk Faktörleri Nelerdir?
Depresyona girme durumu genelde 20 - 30 yaş aralığında görülmekte beraber her yaştan kişinin başına gelebilir. Çocukların ve yaşlıların bile. Genel sepmtomlar ile yukarıdaki gibidir. Peki depresyonu tetikleyebilecek risk faktörleri nelerdir?
- Kötümserlik, aşırı özeleştiri
- Cinsel istismar, bir yakının kaybı ve zor ilişkiler gibi tramvatik ve stersli olaylar
- Bipolar bozukluğa sahip, alkolik yada intihar etmiş/etmeye kalkışmış akrabalar
- Eşcinsel yada transseksüel olmak
- Aşırı seviyede alkol yada uyuşturucu madde tüketimi
- Kanser, kalp yetmezliği gibi ciddi kronik hastalıklar
- Bazı yüksek tansiyon ilaçları, uyku hapları - bir ilacı bırakmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.
Depresyondan Nasıl Kurtulabilirim?
Eğer depresyondan kurtulmak için detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız "Depresyondan Kurtulmanın 10 Doğal Yolu" adlı yazımı inceleyebilirsiniz.
Ama kısaca özetlemek gerekirse kendinize hedefler koymalısınız. Koyduğunuz bu hedeflerinize odaklanıp kafanızı dağıtmalısınız.
Düzenli ve disiplinli bir şekilde yaşamaya başlamalısınız. Bir rutininiz olsun.
Evet biliyorum bu durumdayken hiç istemiyorsanız ama kıçınızı kaldırıp egzersiz yapmalısınız.
Spor yapınca, kendinizi daha huzurlu hissedeceksiniz. Ayrıca meditasyon, yoga yapabilir ve ibadet edebilirsiniz. İbadet etmek, yoga yapmak gibi şeyler size huzur verecektir.
Sağlıklı beslenmelisiniz. Depresyona girmiş birçok insan ya hiç yemiyor yada orantısız besleniyor. Çok fazla şekerli şeyler tüketmekten kaçının ve gerektiği kadar beslenin.
Sorumluluk alın. Depresyona girdiğinizde, sorumluluk alıp bir şeyler yapmayı deneyin. Genelde major depresif bozukluk yaşayan kişiler bu süreçte kendilerine sosyal hayattan izole ederler. Bunu yapmayın!
Elinizden geldiği kadar iyi düşünmeye çalışın. Olumsuz düşünmeyin. Neden böyle düşündüğünüzün farkında olun, siz depresyondasınız her şey size kötü gibi geliyor. Ama değil...
Yeni bir şeyler deneyin. Yeni hobiler edinin.
Kafanızı dağıtacak birşeyler yapın. Eğlenmeye çalışın. Mesela bilgisayar oyunları oynayabilir, çeşitli fiziksel aktivitelere katılabilirsiniz.
Depresyondaki Birisine Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Depresyonu yaşayan kişi siz olmayabilirsiniz. Bir yakınınız, bir sevdiğiniz yada çevrenizdeki herhangi birisi olabilir. Peki depresyondaki birisiyle nasıl konuluşur? Major depresif bozukluk geçiren kişiler bazen yanlarında kimseyi istemezler. Yaptığınız her şey onlara batar, yalnız kalmak isteyebilirler. Depresyondaki dostunuz sizden onu yalnız bırakmasını istese bile yalnız bırakmamalısınız. Bahsettiğim şey sürekli dip dibe olmak değil. Onun yanında olduğunu ona hissettirmelisiniz.
"Senin için yapabileceğim bir şey var mı?"
Yukarıdaki soruyu doğrudan sormasanız bile dolaylı olarak onun için bir şeyler yapabileceğini ona hissetirmelisiniz. Eğer yok cevabını alırsanız siz depresyondaki kişiye bir öneri ile gidebilirsiniz. Mesela "Hadi yürüyüşe gidelim" gibi.
"Doktora, psikoloğa gittin mi ? "
Depresyondaki kişiyi profesyonel destek alması için cesaretlendirin. Ona bir psikolog desteği alması gerektiğiniz fazla sıkmadan anlatın
"Anlatmak ister misin?"
Depresyondaki arkadaşınızın size içini dökmesini sağlayın, onu konuşturun. Bu genelde depresyondaki kişileri rahatlatır. Onu empati yaparak ve sözünü kesmeden iyice dinlediğinizden emin olun. Bazen söyleyebilecekleri ufak şeyler profesyoneller için farklı anlamlara gelebilir."Merak etme, ben yanındayım"
Major depresif bozukluk geçiren kişiye karşı onun yanında olduğunuzu ona hissettirin. Bu süreci birlikte atlatacağınızı ifade edin. Bazen sarılmak bile yeterli olacaktır
Son olarak, asla kötümser olmayın.
Depresif kişiye karşı en son yapmanız gereken, hatta asla yapmamanız gereken şeydir kötümser olmak. Onun yanında eğer siz de kötümser ve karamsar bir hal takınırsanız iş uzar.
Kaynaklar:
https://www.medicalpark.com.tr/depresyon-nedir-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1835
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007
https://www.healthline.com/health/what-to-say-to-someone-with-depression#what-to-say
https://www.verywellmind.com/what-to-say-when-someone-is-depressed-1067474
https://www.medicalnewstoday.com/articles/8933#symptoms
0 Yorumlar