E-ticaret şirketi kurmak isteyen dostlarımıza yardımcı olmak ve bizzat bu konu hakkında bilgi sahibi olmak için böyle bir araştırma yaptım ve neticesinde adım adım e-ticaret şirketi kurmayı bu makalede sizler için derledim. Makalenin başlarında şahıs şirketine, şahıs şirketi kurmak için gerekenlere ve maliyete değindim. Yazının son kısmında adım adım şahıs firması kurulumunu görebilirsiniz...
Şahıs Şirketi Nedir? E-ticarette Şahıs Şirketi
Tüzel Kişilik Nedir?
Tüzel kişilik, gerçek kişilikten farklı olarak bir temsilcinin şirket adına konuştuğu, hesap verdiği şirket kişilik türüdür. Örneğin gerçek kişilik olarak konum alan şirketlerde şahıslar bizzat kendileri hesap verirken tüzel kişiliklerde temsilci hesap verir.
Tüzel kişilik olarak adlandırılan şirketlerde mahkeme durumlarında tüm şirket bir bütün olarak hesap verir. Şahıs şirketi de bir tüzel kişiliktir. Bu sebepten şirket gerçek kişi olarak kabul görmez, belirlenen bir temsilci şirket adına hesap verir. Yapılan tüm anlaşmalarda şirket bir kişi olarak geçer. Kısacası, şahıs şirketi açmak bir tüzel kişiliğin doğmasına sebep olur.
E-ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurmanın Artıları ve Eksileri
Şahıs şirketlerinin iyi yanlarının başında tek başına kurulabiliyor olması ve düşük maliyet yer almaktadır. Şahıs firması kuran kişiler daha çok N11, Hepsiburada veya Trendyol gibi platformlarda satış yapmayı hedeflemektedir. Bu makalenin ilerleyen kısımlarında da N11 için şahıs şirketi kurulumuna yer verilmektedir. (Eğer kafanızda Amazon FBA veya Dropshipping varsa yine şahıs şirketi kurmanız gerekecektir.)
Şahıs şirketinin artıları şunlardır:
- Düşük maliyetlidir.
- Çok hızlı bir şekilde kurulabilir.
- Ortaksız kurulabilmesinden dolayı hızlıca aksiyon alınabilme imkanı vardır.
- Tüm sorumluluk kurucuya aittir.
- Başlangıç için düşük vergiye sahiptir.
Şahıs şirketlerinin eksi yanları ise şu şekildedir:
- Ödenen vergi gelirle orantılı olduğu için kar arttıkça vergi de artmaktadır.
E-ticaret Şirketi (Şahıs) Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Şahıs türündeki e-ticaret şirketinin masrafı başlangıç aşaması için gereken tüm evrakların tamamlanması ile birlikte yaklaşık 600 TL olmaktadır. Bu 600 TL ödemenin ardından işleme başlamadan önce tek seferlik ödenmesi gereken vergiler ve bazı işlemler bulunmaktadır. Bu aşamada yazar kasa, kira sözleşmesi damgası, makbuz ve fatura gibi maliyetler bulunmaktadır. Bunlar ise ortalama 800 TL tutmaktadır. Gerekli olup olmamasına bağlı olarak meslek odasına kayıt gibi ek seçeneklerle birlikte e-ticaret şirketi kurmanın maliyeti 1400 - 2000 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.
NOT:
Eğer işinizi tamamen elektronik ortamdan yürüteceksiniz e-arşiv fatura işinize görecektir. Bu sebepten yaklaşık 300 TL olan faturayı bastırmak zorunda kalmadan ve yaklaşık 1000 TL tutarında olan yazar-kasayı almadan 500 - 750 TL arası bir fiyatla e-ticaret için şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.
E-ticaret Şahıs Şirketi Açmak İçin Gereken İzinler, Evraklar ve Başvuru Süreci
E-ticaret şirketi için gerekenler başvurulan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Ancak hangi firmaya başvurulursa başvurulsun her e-ticaret şirketi için gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Küçük çaplı olan ve şahıs şirketi olarak nitelendirilen e-ticaret şirketi kurmak için gereken belgeler şunlardır:
- T.C. kimlik fotokopisi
- Şirket için kira sözleşmesi veya tapu belgesi (Home office şirketler için evin kira olması durumunda kira sözleşmesi istenirken ev başvuran kişiye veya 1. Dereceden bir yakınına aitse herhangi bir belge gerekmektedir.)
- İkametgah belgesi
- Eğer şirket kurma işlemini bir muhasebeci yapacaksa vekaletname
- İmza sirküleri
N11 tarafında e-ticaret mağazası açmak için şirketlerden istenen belgeler ise şu şekildedir:
- Satıcı ilan/işlem sözleşmesi
- T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi
- Çalışma mali şart belgesi
- Son 1 yıla ait vergi levhası
- İmza sirküleri veya beyannamesi
- İmza sirküleri
- Vergi levhası
- Faaliyet evrağı
- Ticari sicil gazetesi
- Banka bilgileri
- Hepsiburada ile yapılan satıcılık sözleşmesi
- Pazaryeri satıcı bilgilerini gösteren form
- Şirket ünvanı
- Vergi NO
- Faaliyet bilgisi
- Ticari sicil gazetesi
- Vergi levhası
E-ticaret Şirketi Kurmak - 3 Adımda E-ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?
1. E-ticaret Şirketi Kurmak İçin İnteraktif Vergi Dairesine Başvurun
www.ivd.gib.gov.tr adresine e-devlet parolanız ile birlikte giriş yapın. Ya da dilerseniz direkt e-devlet üzerinden İnternatif Vergi Dairesi sorgusunu yaparak da ulaşabilirsiniz. Ardından İşlemler -> Sicil Bildirimleri -> İşe Başlama Bildirimi adımlarını sırayla seçin.
Ardından açılacak forma faaliyet adresi, kayıtlı olmayı planladığınız vergi dairesi gibi bilgileri doldurarak kayıt işleminizi tamamlayın. Bu aşamada tüm formu gerektiği şekilde doldurduktan sonra 2. adıma geçebilirsiniz.
2. E-ticaret Şirketi Kurmak İçin Yoklama Memurunu Bekleyin
E-ticaret şirketinizi kurabilmek için ofis olarak belirlediğiniz ortama yoklama memurunun gelmesini beklemelisiniz. Formu doldurduktan birkaç gün sonra gelecek olan SMS ile memurun ne zaman geleceği hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
2 adımda e-ticaret şirketinizi bu şekilde hayata geçirebilirsiniz fakat sorun yaşamamak adına bir mali müşavire noterden beyanname vererek onun yardımıyla şahıs firması kurulumunu gerçekleştirmenizi öneririz.
3. Online Mağazada E-ticaret Şirketinizi Tanımlayın
E-ticaret şirketinizi 2 adımda kurduktan sonra favori web sitenizde (N11, Hepsiburada, Trendyol vb.) gereken evraklarla birlikte online başvuruyu yapıp mağazınızı oluşturabilirsiniz.
E-ticaret şirketi kurmak genel hatlarıyla bu şekilde tamamlanmaktadır Bundan sonrası uygulayacağınız satış strajinize göre tamamen size kalmaktadır.
0 Yorumlar