Linux nedir ve neden tercih edilir? Windows’tan Linux’a geçiş yapılmalı mıdır? İnsanlar Linux nedir sorusundan hemen sonra Windows’tan Linux’a geçiş hakkında bilgi almak istiyorlar. Bunun birbirinden farklı sebepleri olabiliyor. Windows’un pahalı fiyatı, bitmeyen hata raporları, gereksiz emilen sistem donanımları bu örneklerin başında gelebilir.
Linux bilindiği üzere Windows ya da Mac OS gibi bir işletim sistemi değildir. Linux bu işletim sistemlerinden farklı olarak bir çekirdek yazılımıdır. Tamamen özgür ve ücretsiz bir yazılımdır. Linux çekirdek yazılımıdır ve Linux tabanlı olarak birden fazla işletim sistemi yazılabilir. Örneğin Türkiye’nin yerli işletim sistemi olarak bilinen Pardus, Linux tabanını kullanarak kendini geliştirmiştir. Bunun haricinde dünya üzerinde en çok tercih edilen Linux dağıtımlarından bir tanesi de Ubuntu’dur. Ubuntu tıpkı Windows gibi sol alt köşesinde bir menü tuşu bulundurur ve gerekli program, yazılım veya ayarlar sekmesi yine bu listeden erişilebilir.
Debian Nedir?
Linux adını duyan birçok kullanıcı muhakkak Debian adını da duymuştur ve sonrasında mutlaka arama motoruna “debian nedir” anahtar kelimelerini yazmıştır.
Debian, bir çekirdek yazılımı olan Linux üzerine yazılmış bir işletim sistemidir. Tıpkı Ubuntu, Windows ya da Mac OS gibi. Fakat Mac OS ve Windows kendi tabanlarını kullanmaktadır. Debian, bu konuda Ubuntu ile aynı sınıfta yer alır. Tıpkı Ubuntu gibi Linux üzerine yazılmıştır fakat içeriği, tasarımı ve ayarları kendine özgüdür.
İlk defa 1993 yılında piyasaya gönüllüler tarafından sürülmüştür. Tamamen ücretsiz ve özgür bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemini kodlama bilen kullanıcılar kendilerine göre özelleştirebilirler. Yazılımcılar da işte bu sebeple genellikle bir Linux dağıtımı kullanırlar. Linux üzerinden de en çok tercih edilen işletim sistemlerinden bir tanesi de Debian’dır.
- Benim yaşam alanımdır. Beni hiçbir alanda kısıtlamayan ve özgürce çalışmama fırsat veren yaşam alanımdır. Hem de tamamen ücretsiz.
Başlıca Bilinen Linux İşletim Sistemleri
Linux dağıtımı olan işletim sistemlerine geçiş normal kullanıcılar için bir tercih, yazılımcılar için ise bir gerekliliktir. Şüphesiz kodlama, program yazma gibi işlerde Linux dağıtımlı işletim sistemleri çok daha özgür ortamlar oluşturmaktadır.
Linux işletim sistemleri hakkında bilgi almak ve hangi işletim sistemine geçmeniz gerektiğini merak ediyorsanız listeyi takip edin.
Ubuntu
Ubuntu, Windows kullanıcılarının Windows’tan farklı bir işletim sistemi kullanmak, para ödemek istememek veya Windows’un garip hatalarından bıkmak gibi sebeplerle tercih ettikleri en yaygın işletim sistemlerinden bir tanesidir. Linux işletim sistemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında gelir. Çünkü Ubuntu tasarımı konusunda oldukça şık ve Windows gibi daha çok kullanıcıya hitap eden bir işletim sistemidir. Bu sebeple Linux’a geçiş yapılırken ilk tercih edilebilir işletim sistemleri arasında yer alır.
Debian
Debian’da tıpkı Ubuntu gibi bir Linux tabanlı işletim sistemidir. Linux işletim sistemleri arasında en çok tercih edilenlerden bir tanesi de Debian’dır.
Debian daha çok ara yüzden ziyade kullanım kolaylığı ve üretkenlik konusunda tercih edilir. Etrafınıza baktığınızda kimsenin Debian kullanmadığını düşünebilirsiniz. Çünkü Debian günlük kullanım dışında, daha çok üretkenlik alanlarında tercih edilir.
Dünya genelinde eğitim kurumları, özel şirketler ve devlet kurumları gibi birçok yer Debian kullanmaktadır. Örneğin Filipinler Göçmen Bürosu Debian işletim sistemini kullanmaktadır.
Kali Linux
Kali Linux nedir, Kali Linux neden tercih edilir?
Kali Linux hakkında en çok sorulardan biri Kali Linux nedir iken bir diğeri ise neden tercih edildiğidir.
Halk arasında Hack, şifre kırma, DDOS saldırıları, sistemlere yasa dışı yoldan giriş yapmak gibi işlerin Kali Linux üzerinden yapıldığını düşünür. Bununla ilgili istatistiksel bir kaynak bulunmasa da genel olarak Linux dağıtımlarının çoğunda bunu yapmak mümkün. Burada marifet dağıtımda; Ubuntu, Kali Linux ya da Debian’da değil, kullanıcının kendisindedir. Bu sebeple asıl önemli olan yazılım bilmektir.
Sisteminize Kali Linux işletim sistemini kurmak istiyorsanız aşağıda yer alan VMWare Kali Linux Kurulumu adlı video işinize yarayabilir.
Bunlar haricinde diğer bazı linux işletim sistemleri şunlardır:
0 Yorumlar