Algı operasyonu gün içerisinde sıkça duyduğumuz bir şey. Özellikle medya ve basında sık sık bu sözle karşılaşıyoruz. Peki ya algı operasyonu nedir? Algı operasyonları hayatımıza ne gibi bir etki gösterir? Algı operasyonları gizli midir yoksa açık açık mı yapılır?
Bu soruların cevabını öğrenmeden önce algının ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Algının ne olduğunu ve çalışma sistemini bilmek algı operasyonu hakkında daha iyi bilgi almamıza olanak sağlayacaktır.
Algı Nedir?
Duyu organlarımız tarafından kaydedilmiş olan uyarıcıların beyin tarafından yorumlanması ile manalı hale sokulması algıdır. Örneğin ısırılmış elmaya bakan 2 insan farklı şeyler algılayabilir. Kimisi yeşil bir elma görürken bir başkası bir akıllı telefon logosu görebilir. Birisi teknoloji ile ve akıllı telefonlar ile haşır neşir olduğu için beyin için öne çıkan görüntü, akıllı telefon logosudur. Fakat hayatında Apple marka hiçbir cihaz görmemiş ve teknoloji ile de uzaktan bile alakası olmayan kişi için ısırılmış bir yeşil elmadır.
Görüldüğü gibi her iki kişi de aynı şeye bakarak farklı şeyler görebiliyor. Bu da iki insanın da algılarının farklı olduğunu gösterir.
Algı Yönetimi Nedir?
Algı yönetimi diğer insanların tutumlarını ve tarafsız düşünme yeteneklerini etkilemek için girişilen her türlü eylemin en genel ismidir.
Algı Operasyonu veya Algı Yönetimi Nasıl Yapılır?
Kenya’da İngilizlerin hüküm sürdüğü zamanlarda bir mahallede bir İngiliz öldürülüyor. Mahallede yüzlerce insan yaşıyor ve İngiliz hükümeti mahallenin tümünün idam edilmesi gibi korkunç bir karar veriyor. Bu karara yüreği dayanmayan kraliçe 20-30 kişinin affedilmesini istiyor ve bu 20-30 kişi dışındaki herkes idam ediliyor. Yıllar sonra insanlar mahallede yaşayan yüzlerce insanın öldürülmesi olarak değil de kraliçenin asilce bir davranış gösterip 20-30 kişinin affedişi olarak hatırlıyorlar. Çünkü öyle kaliteli algı operasyonu gerçekleştiriliyor ki, insanlar bu kadar açık ve seçik olan bir olayda bile yanlış bir algıya kapılabiliyorlar.
Algı Operasyonları Nerelerde Kullanılır?
Algı operasyonları toplumun her yerinde bilinçli ya da bilinçsiz olarak mutlaka kullanılıyor. Özellikle sosyal medyada algı operasyonu oldukça fazla yapılıyor. Sosyal medyada algı operasyonu için bir örnek verelim:
A Partili bir vatandaş B partili bir vatandaşı A partisini desteklemesi için ikna etmeye çalışıyor. Fakat A partisinin o kadar çok hatası, yanlışı var ki, bunu mantıklı bir yolla yapmasına imkân yok. O halde A partili vatandaş A partisinin yapıkları ya da yapmadıklarından söz etmiyor. Bunun yerine B partili kılığına giriyor ve B partisini destekleyen profil fotoğrafı ve bir takım paylaşımlar gösteriyor. Bunların yanında A partisine iftira atan, montaj olduğu çok açık görünen görselleri paylaşarak bir algı yaratıyor.
Görselleri görenler montajın farkına varıyor ve “Biz de A partisini desteklemiyoruz fakat bunlar montaj” diyorlar. Bunun gibi bir sürü hesap açıldığında sosyal medyada algı operasyonu çığ gibi büyüyor ve sonuç çok açık: B partisi iftiracı, A partisi mazlum. B partisi gibi iftiracılardan oluşan bir partiye oy vereceğime A partisine oy veririm.
Ya da markaların ürünlerini satmak için yaptığı algı operasyonları vardır. Toplum algısı bir şeyin konumuna, rengine ve görünüşüne çok önem verir.
Bilindiği üzere renklerin toplum algısı üzerinde büyük etkileri mevcuttur. Bilindiği üzere mavi renk, güven veren bir renktir. Bir şeyin mavi olması bilinçaltında güven duygusunun oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle insanların kendilerini güvende hissetmeleri için Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinin renkleri mavidir. Öte yandan kırmızı sıcaklığı, tutkuyu ve aşkı temsil eder. Bu sebeple cinsel sağlık ürünleri kırmızı rengi mutlaka ortada tutarak toplum algısı üzerine algı operasyonu yapar. Algı operasyonu veya sosyal medyada algı ile ilgili durumu en iyi özetleyen görsel ve söz aşağıda yer alıyor.
0 Yorumlar