Sabah erken uyanmak günü verimli geçirmek için yapılacaklar listesinin ilk sırasında yer alır. Bir bakıma günün ilk adımıdır. İnsan metabolizmasının düzgün çalışması için yeterli ve gerektiği saatler arasındaki uyku çok önemlidir.
Gün boyu yapılan spor değil, uyku kas gelişimini gerçekleştirir. Uyurken salgılanan hormonlar ile kaslar gelişir, tamir olur ve vücut kendini yeniler. Bunun gibi önemli bir olay gerçekleşiyorsa uyku insan için çok önemli demektir. Bu yüzden de uyku süresini kısa tutmamakta fayda var. Öte yandan uyku süresini uzun tutmak ta daha faydalı değil. Gerektiği zaman gerektiği kadar uyku uyumamız gerekiyor. Sabah erken uyanmak bunu başarmanın ilk adımı.
Tıpkı odalarımızdaki, kolumuzdaki ya da masamızdaki saat gibi, vücudumuzun da bir biyolojik saati vardır. Bu saate göre gece ya da gündüz, uyku zamanı ya da değil, vücut algılayabilir. Bu sebeptendir ki gündüz uyumak gece uyumaktan daha zordur. Çünkü biyolojik saat buna müsaade etmez.
Gece erken uyuman ve sabah erken uyanmak hayatımızın bir alışkanlığı olmalı. Geç saatlere kadar ayakta kalıp daha sonra sabah ta geç uyanmak hem zaman kontrolünü elimizden alır, hem de vücudun dinç olmasını önünde büyük bir engeldir.
Sabah Erken Kalkmanın Faydaları
Sabah erken kalkmanın faydaları arasında akşam erken yatmaya sebebiyet te vardır. Erken uyunduğunda vücut kendisi için gerekli hormonları salgılamaya başlar. Aynı zamanda zihnin de daha verimli çalışmasına faydalı olur. Akşam erken yatıp sabah erken kalkmak metabolizmanın da hızlanmasına sebep olur. Bu vesile ile sindirim sisteminin ve solunum sisteminin daha rahat ve verimli çalışmasını sağlarken bir taraftan da kilo vermek için spor yapanların faydasına olacaktır.
Sabah erken kalkmak, hayatında artık daha iyi bir yol almak isteyen insanların istekleri arasında yer alıyor fakat insanlar bunu gerçekleştirmekte ve alışkanlık haline getirmekte zorluk çekiyorlar. Artık sabah erken uyanmak isteyenler 1-2 gün sabah erkenden kalktıktan sonra 3.gün yapılan bir aktivite sebebiyle geç yatmak zorunda kalıyorlar ve bu da sabah erken kalkmalarını aksatmalarına sebep oluyor. Bir kere aksatmakta sorun görülmediğinden bu göz ardı ediliyor ama sonraki aksatma hemen ertesi gün gerçekleşiyor.
Sabah erken kalmak isteyenlerin sabah erken uyanmak yerine bunu bir alışkanlık haline getirmeleri ve günlük hayatlarını da buna uygunlaştırmaları gerekiyor. Kişiyi akşam geç yatmak zorunda bırakacak aktiviteler son verilmesi gerekiyor. Bu sayede artık sabah erken uyanmak zorluk olmaktan çıkıp normalleşecektir.
Sabah Erken Uyanmak İçin Neler Yapılabilir?
- Akşam erken yatmak gerekiyor.
- Daha erken yatmak için akşamları uykuya mani olacak yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
- Programın ilk adımları her şeyde olduğu gibi bunda da sancılı geçecektir. İlk zamanlar uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Sabah uyandığınızda da yorgun ve halen uykusunu alamamış hissedebilirsiniz. Ama işi kararlılıkla sürdürmeye devam ettiğinizde bir süre sonra bu alışkanlık haline gelecek ve daha kolay yatıp daha kolay kalkabileceksiniz.
- Kurulan alarm yataktan ne kadar uzak olursa o kadar faydalı olur. Hatta kapatmak için ayağa kalkmanızı gerektirecek mesafede olursa daha iyi olur. Bunun için uygulama mağazalarında farlı alarm programları da mevcut. Alarmı kapatabilmek için ekrandaki bulmacayı çözmeniz gerekiyor. Bu sayede dikkatiniz toplanıyor ve uykunuz kaçıyor. İlk zamanlar bunu da deneyebilirsiniz.
- Her sabah uyandıktan sonra ilk iş büyük bir bardak su içmek olsun.
- Ne yapmak istediğinizi unutmayıp zihinsel olarak kendinizi motive edin.
Sabah Erken Kalkan İnsanlar Neyi Farklı Yapıyor?
Sabah erken kalkan insanlar genellikle hayata karşı daha umutlu ve başarmak için azim gösteren insanlardır. Sabah erken kalkan insanlar 24 saat sürelerinin olduğunu bilirler ve bu süreyi en iyi şekilde kullanmaya çalışırlar.
Kimi insanlar uyumak yerine daha fazla çalışırlarsa daha başarılı olacaklarını düşünürler fakat başarılı insanlar uykunun da en az çalışmak kadar önemli olduğunun farkındadırlar. Sabah erken uyanmak günün daha verimli, bedenin ve zihnin daha dinç olmasına ve dolayısıyla işe daha iyi odaklanmayı sağlar.
0 Yorumlar