Hiççilik felsefesi olan Nihilizm'e karşı bir çözüm önerisi olarak görülen Üstinsan Felsefesi, Nietzsche'ye göre insanın yaşama amaçlarındandır.
İnsanların zihniyetlerinin değişmesiyle bir zamanlar inandıkları kavramları yok eden insanlar Nihilizm felselfesinin de etkisiyle boşluğa düşmektedir. Burada Üstün İnsan Felsefesi karşımıza çıkmaktadır. Üstün İnsan Felsefesi, Efendi ve Köle ahlakını baz almaktadır.
Üst İnsan Nedir?
Üstinsan, içerisinde bulunduğu toplumun normlarını kabul etmek yerine kendi kurallarına göre yaşayan kimsedir. Üstinsan içerisinde bulunduğu toplumun kurallarına ve genel geçer yapısına uymak yerine kendi kurallarına göre hareket eder. Üstinsan yerine göre özgüvenli, korkusuz, acımasız ve kendini beğenmiştir.
Nietzsche'ye Göre Üstinsan
Nietzsche'nin felsefesindeki üstinsan, acılardan kaçmaz. Her ne olursan olsun önüne çıkan engelleri aşmak için çalışır ve tüm acılara göğüs gerer. Nietzsche'ye göre acı, insanı geliştiren ve daha güçlü hale getiren birşeydir. Bu sebepten, acıyı hafifleten maddeler insanı zayıflatmaktadır. Örneğin uyuşturucu madde ve alkol acıyı hafiflettikleri için üstinsan olmaya giden yolda birer engeldir.
Adolf Hitler'in üstinsan felsefesinden etkilendiği düşünülmektedir. İçerisinde bulunduğu dönemde Hitler son derece acımasız ve cüretkar hamlelerde bulunmuştur. Nietzsche'ye göre üstinsan efendi ahlakında bulunmaktadır.
Efendi - Köle Ahlakı
Nietzsche'ye göre 2 türde ahlak vardır; Efendi ve Köle ahlakı. Köle ahlakında bulunan insanların güç istencini bastırdığı görülmektedir. Efendi ahlakında ise insanlar güç istencini bastırmaz, aksine bu istencin peşinden koşarlar.
Güç istenci, üstinsan felsefesinin odak noktalarından birisidir. Üstinsan felsefesiyle hareket eden insanlar güç istencinin peşinde koşarlar. Dolayısıyla üstinsan, efendi ahlakında bulunan insan profilini resmeder. Bu ahlak tipinde kişinin kendi çıkarları doğrultusunda hareket edilir, bu kişi itibarına çok önem verir ve yer yer acımasız olabilir.
Köle ahlakındaki kişiler ise genelde dinleri çerçevesinde hareket ederler. Dinlerinin kendilerini çizdiği kurallar içerisinde hareket ederek bu kuralları çiğnediklerinde cezalandırılacaklarına inanırlar.
Köle ahlakı intikam almayı zayıflık olarak yorumlarken, efendi ahlakında intikam almak güç olarak yorumlanmaktadır.
Efendi ve köle ahlakına göre iyi ve kötü kavramları da farklılık kazanmaktadır. Efendi ahlakındaki kötü kavramlar köle ahlakında iyi olarak değerlendirilmektedir.
0 Yorumlar